top of page

Grön Verkstad
- en väg framåt för personer med psykisk ohälsa

Idag har vi stark evidens för att naturen har en positiv inverkan på människors hälsa och välbefinnande, såväl fysiskt som psykiskt. Genom att arbeta med odling och växter kan personer med psykisk ohälsa upptäcka ett nytt intresse som förbättrar deras mående och livskvalitet. I september 2023 startade vi projektet Grön Verkstad. Tillsammans med våra deltagare har vi under projektets första år skapat en trädgårdsmiljö och grönsaksodling på Sigfridsområdet i Växjö. Vill du veta mer om projektet och kanske komma på studiebesök, tveka inte att ta kontakt med oss. Läs mer om Grön Verkstad längre ner på sidan.

 

"Idag har vi stark evidens för att naturen har en positiv inverkan på människors hälsa och välbefinnande." 

 

Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur och specialiserad inom miljöpsykologi är en av vårt lands främsta forskare inom området.

Det här är Grön Verkstad

 

 

Syftet är att återskapa delar av de odlingar och växthus som en gång var betydelsefulla utomhusaktiviteter för S:t Sigfridsområdets patienter. I projektet Grön Verkstad ska vi tillsammans med målgruppen skapa en trädgård, grönsaksodling och mötesplats som ska leda till minskad isolering, och passivisering. Vi vill med projektet verka för social interaktion, gemenskap och personlig utveckling.

 

Behovet av meningsfull sysselsättning är stor och efterfrågad för den målgrupp som Allmänna arvsfonden har beviljat oss medel för. Odlingen kommer att vara tillgänglig för allmänheten och blir därmed en naturlig plats för målgruppen att möta det öppna samhället. Projektet kommer att kunna generera ytterligare aktiviteter utifrån deltagarnas önskemål. Vintertid jobbar vi inomhus med olika kreativa och skapande projekt med koppling till trädgård och odling.  Vi vänder oss i första hand till personer som idag  ofta saknar meningsfulla aktiviteter, framför allt i utomhusmiljö. 

Samtliga bilder nedan är från Östrabo ekobacke, Växjö.

Foto: Åsa Nyhlén

 

Målet är att deltagarna i projektet ska uppleva förbättrad livskvalitet, både fysiskt och psykiskt. De kommer att träna upp sina sociala förmågor genom  att arbeta i ett gemensamt projekt. Att ha en plats att gå till och arbetsträna ska hjälpa deltagarna ur målgruppen att skapa struktur och rutiner i vardagen. Trädgårdsarbetet och övriga aktiviteter ska  leda till ökat välbefinnande, personlig utveckling och ett stärkt självförtroende.   

 

Metoden bygger på att vi först skapar ett intresse hos målgruppen och bjuder in  till ett studiebesök.  De som är intresserade får möjlighet att delta i verksamheten en eller flera gånger per vecka. Tillsammans  planerar vi vad som ska odlas och hur trädgården ska utformas. Tidig vår startar vi med att så fröer inomhus och, när väderleken tillåter, fortsätter vi odlingsarbetet utomhus. År 2024 var första odlingsåret i projektet vilket innebär att vi tillsammans har skapat grunden för en trädgård som för varje år ska växa och utvecklas. Vintertid jobbar vi inomhus i våra lokaler och skapar med händerna.

bottom of page